1. Med snižuje tlak a posiluje imunitu
Med obsahuje látku acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy a tím snižuje tlak. Dextriny pomáhají hojit poraněnou sliznici, usnadňují vykašlávání při nemocech, léčí poruchy krevního oběhu, zažívacího ústrojí a mnoho dalších. Med díky obsahu vitaminů, minerálních látek a enzymů patří mezi biologicky velmi cennou potravinu. Je tak energeticky bohatý a vhodný pro děti, regeneraci sportovců nebo při rekonvalescenci po prodělané onemocnění.
2. Stévie je 200x sladší bez kalorií
Jedná se o přírodní sladidlo, které seženete v prášku nebo v kapkách. Můžete si ale vypěstovat i celou rostlinu. Nezvyšuje hladinu krevního cukru, je tak vhodná pro diabetiky. Listy stévie se jako sladidlo používají v různých kulturách již po generace. Pokud si pěstujeme rostlinku doma, je to nejlepší alternativa slazení. V případě stévie dostupné v lékárnách a ochodech, jedná se o vysoce chemicky upravovaný produkt který, může mít pro naše tělo i negativní dopady.
3. Datle jsou zdrojem draslíku, mědi, vápníku a železa
Použitím datlí přidáte cukroví kromě ovoce navíc i sladkou chuť, vlákninu a tělu prospěšné minerální látky. Pozitivně ovlivňují kvalitu vlasů, nehtů a snižují krevní tlak. Mají vysoký obsah kyseliny pantotenové, která podporuje soustředění, dodává tělu vitalitu a stará se o psychickou a fyzickou kondici. Datle obsahují velké množství energie, která se nám může hodit jako povzbuzení do unaveného dne. Při mlsání si ale musíme pohlídat množství, které sníme, abychom nedocílili nechtěného nárůstu hmotnosti.
4. Melasa je zdroj energie a karbohydrátů
Melasa je hustý, mazlavý hnědý sirup, který vzniká jako vedlejší produkt při zpracování cukrové třtiny a výrobě cukru. Nejčastěji se získává z drcené cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Obsahuje malé množství bílkovin a má vysoký obsah minerálů, jako je například vápník, hořčík, železo, fosfor, mangan, draslík, měď nebo sodík a zároveň je bohatá na vitamíny B3, B6, B1 a B2, neboli riboflavin.
5. Erythritol sladkost bez kalorií
Erythritol patří do skupiny cukerných alkoholů a je předním přírodním sladidlem s nízkým obsahem kalorií. V porovnání s běžným cukrem (sacharózou) poskytuje 70-80 % jeho sladkosti. Výhodou také je, že neovlivňuje glykémii.
Jak jste na tom vy? Používáte bílý cukr nebo některou ze zmíněných náhrad? Napište nám na Facebook.