Batáty jsou skvělým zdrojem vlákniny a vitamínů C, D, A a B. Obsahují také kyselinu listovou, selen, draslík, hořčík a železo. Vysoký obsah vlákniny prospívá našemu trávení a pomáhá pročišťovat střeva. V batátech najdeme také zásobu beta-karotenu, který je silným antioxidantem. Napomáhají léčbě zánětů kloubů a mimo jiné předcházejí vzniku rakoviny, zejména rakoviny prsu a plic. Beta karoten posiluje imunitu a zlepšuje zrak.
Na hranolky potřebujete:
- Batáty - 800 g
- Olivový olej - 4 lžíce
- Mletá paprika - 2 lžičky
- Rozmarýn - špetka
- Sůl a pepř - podle chuti
Na dip potřebujete:
- Žervé - 250 g
- Zakysaná smetana - 2 lžíce
- Olivový olej - půl lžičky
- Česnek - 1-3 stroužky
- Limetová šťáva - půl lžičky
- Sůl a pepř - podle chuti
- Jarní cibulka nebo pórek - 1 malá hrst
Jak na hranolky:
Troubu předehřejte na 185°C.
Batáty pečlivě očistěte (neloupejte) a nakrájejte do tvaru hranolek. V míse je smíchejte s mletou paprikou, rozmarýnem, olivovým olejem, solí a pepřem.
Připravené hranolky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte do měkka cca 20–25 minut.
Jak na dip:
Do mísy si připravte žervé, zakysanou smetanu, česnek, olivový olej, limetovou šťávu, sůl a pepř. Vše dobře rozmixujte.
Hotový dip nechte před podáváním odležet v ledničce. Následně ho servírujte v miskách a posypte nasekanou jarní cibulkou nebo pórkem.
Přejeme dobrou chuť!