Díky vysokému množství minerálních látek pomůžou při celkovém tělesném vyčerpání, rekonvalescenci, nebo při vysoké fyzické zátěži. Díky vyššímu obsahu železa jsou vhodné pro anemické pacienty. Během vaření nevytvářejí sliz. Můžeme je tedy servírovat i těm, kdo trpí zahleněním dýchacích cest.
Špenát je bohatý na beta-karoten, vitamíny C, B a K, lecitin, kyselinu listovou a vlákninu. Příznivě ovlivňuje činnost srdce, posiluje svaly, snižuje krevní tlak, podporuje krvetvorbu
a pomáhá při zácpě.
Co potřebujeme:
- 400 G JÁHLŮ
- 1 ŠPETKU JEMNÉ MOŘSKÉ SOLI
- 500 ML MLÉKA
- 8 VAJEC
- 1 LŽIČKU TYMIÁNU
- 1 LŽIČKU PAŽITKY
- 2 LŽÍCE SLUNEČNICOVÉHO OLEJE
- 1 CIBULI
- 750 G ŠPENÁTOVÝCH LISTŮ
- 450 G KOZÍHO SÝRA
Postup:
Jáhly zalijeme 300 ml vody, osolíme a na mírném ohni vaříme přiklopené pokličkou asi 25 minut, dokud se všechna voda nevsákne. V mléce rozšleháme vejce, tymián, pažitku
a osolíme. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme špenátové listy, sůl a krátce podusíme.
Uvařené jáhly smícháme se špenátem a směs rozdělíme do 5 malých zapékacích misek vymazaných olejem. Zalijeme směsí z vajec, mléka, bylinek a lžící upěchujeme. Posypeme sýrem a dáme zapéct na 190 °C asi na 25 minut.
Podáváme teplé se zeleninovým salátem.