Svačina by měla tvořit malou část našeho stravování, přibližně 10-15% z celého dne. Vhodné je, aby byla plnohodnotná a dostatečně pestrá. Tak, aby vás zasytila a doplnila váš denní příjmem vhodnými živinami. V případě sladké varianty, můžete volit např. jogurt s ovocem nebo ovesnou kaši do skleničky. V případě varianty na „slano“ je důležité zaměřit se na kvalitní suroviny a volit např. žitný chléb s pomazánkou z červené řepy a zeleninou nebo kombinovat celozrnné pečivo s jinou bílkovinou potravinou a zeleninou.
Na svačiny není vhodné zařazovat sladkosti a různé pochutiny, po kterých dostanete opět brzy hlad. Víte, o čem mluvíme, že ano? :-) Pokud máte chuť na celozrnné müsli, je vhodné jej doplnit například o bílý jogurt. Jíst samostatné oříšky také není příliš vhodné, tolik vás nezasytí. Proto jsou lepší kombunace s nějakou bílkovinou potravinou. Denní porce ořechů by měla být přibližně 30g za den.
Naše nutriční specialistky pro vás připravily jednu sladkou a jednu slanou variantu té správné snídaně.
Jogurt s ovocem a granolou
Suroviny:
- 1ks jablko
- 1ks broskev
- mletá skořice
- bílý jogurt 2% tuku
- hrst granoly nebo oblíbených oříšků
- med
Postup:
Ovoce očistíme, nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce, krátce podusíme a dochutíme skořicí. Ovoce dáme na dno sklenice nebo misky a na něj přidáme bílý jogurt. Nakonec ozdobíme dle chuti, např. granolou, oříšky či medem.
Pomazánka z červené řepy s Lučinou
Suroviny:
- 62g Lučina
- 1-2ks uvařené červené řepy
- 1-2 stroužky česneku
- jarní cibulka
- sůl, pepř
Postup:
Uvařenou červenou řepu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s Lučinou. Přidáme nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek a promícháme. Na závěr dochutíme solí a pepřem, podáváme s celozrnným pečivem.