Dýňové perníčky
Perníčky patří k nejstarším z vánočního cukroví. První perníkáři k nám přišli za vlády Karla IV., kdy země zbohatla a Praha se stala jedním z nejvýznamnějších evropských měst. Recepty se během staletí neustále upravovaly a vylepšovaly. A protože klasické recepty jsou kvůli cukru a bílé mouce pořádná kalorická bomba, přinášíme vám recept na jejich zdravější verzi.
Dýňové perníčky:
- 150 g vařené dýně (pokud nemáme hokaido, dýni oloupeme)
- 100 g medu
- 1 vejce
- 100 g másla
- 400 g špaldové mouky
- 1 lžičku jedlé sody
- 4 lžičky perníkového koření
- 1 lžičku citronové šťávy
- 2 lžíce rumu
- Vařenou dýni osušíme a rozmačkáme na pyré. Přidáme vejce, med a zpracujeme v hladkou hmotu. Potom přidáme špaldovou mouku smíchanou s jedlou sodou a perníkovým kořením. Změklé máslo zapracujeme do perníkového těsta. Pokud se bude lepit, přidáme mouku. Lepivost těsta je závislá na konzistenci medu.
- Těsto necháme na chladném místě odležet do druhého dne. Vyválíme plát těsta na tloušťku asi 0,5 cm a vykrájíme dle vlastní fantazie. Pečeme na 170 °C přibližně 12 minut, než budou perníčky na povrchu zlaté.
- Hotové perníčky potřeme polevou z rumu a citronové šťávy.