Houby jsou plné vitamínů a minerálů, které prospívají našemu zdraví. Obsahují například vitamíny B, které pomáhají tělu se správným chodem metabolismu, podporují nervovou tkáň a tvorbu krvinek.
Vitamin D je důležitý pro regulaci vápníku v organismu a správnou funkci imunitního systému. Velké množství nalezneme v žampionech, které jsou při pěstování vystavené UV záření.
Houby obsahují hodně mědi, selenu a draslíku. Měď je potřebná pro tvorbu červených krvinek a správnou funkci imunitního systému. Selen je důležitý antioxidant, který chrání tělo před volnými radikály. Jejich účinek způsobuje stárnutí organismu, ale také například vznik karcinomu. Draslík je nejdůležitější nitrobuněčný minerální prvek. Podporuje správnou funkci srdce, svalů a nervové tkáně.
Co budete potřebovat?
300 G CELOZRNNÝCH TĚSTOVIN
20 G MÁSLA
20 G ČESNEKU
300 G ČERSTVÝCH ŽAMPIONŮ
300 G ČERSTVÉHO ŠPENÁTU
160 G TERMIZOVANÉHO SÝRU
20 G TYMIÁNU
PEPŘ, SŮL
120 G STROUHANÉHO TVRDÉHO 30 % SÝRU
Postup:
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Na pánvi rozpustíme máslo a zprudka orestujeme česnek s tymiánem. Přidáme nakrájené žampiony, které lehce podusíme. Očištěný špenát spaříme horkou vodou a přidáme do pánve. K celé směsi přidáme sýr a důkladně promícháme. Podle chuti osolíme a opepříme.
Na závěr do směsi přidáme uvařené těstoviny a promícháme.
Dobrou chuť!